Qt za Python uskoro dolazi na računare - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Qt za Python uskoro dolazi na računare

Qt za Python uskoro dolazi na računare

Python logoOvakvi naslovi su pravi primer kako se radi dobar marketing. Navodi na pomisao da se u kuhinji sprema nešto novo, ali... Mada, sve je to OK. Naslov je pravi način da se skrene pažnja na jednu minornu novinu koju nam je pripremila The Qt Company.
Qt je C++ framework koji služi za kreiranje modernih i lepih korisničkih interfejsa. Vremenom je dobijao na značaju pa je ovaj framework bio obogaćen sa naprednim opcijama za networking, obradu i kreiranje obogaćenog teksta, crtanje i skiciranje po ekranu, kreiranje i obradu pdf dokumenata itd. Može se reći da je Qt framework proširenje za C++ jezik koje je trenutno najmoćnije i sa najviše opcija.
Međutim, poslednjih nekoliko decenija, pažnja programera i developera se pomerila prema "scripting" jezicima zbog njihove jednostavnosti i brzine rešavanja problema, tako da je i sam C++ pomalo ispao u drugi plan. Jedan od najperspektivnijih "scripting" jezika je moćni Python pomoću koga se može uraditi gotovo sve što programer zamisli u rekordno kratkom roku.
Budući da Python koristi zastareli Tk za građenje korisničkog interfejsa, već odavno postoje implementacije nekih drugih GUI Framework-ova kako bi programi izgledali modernije. Jedna od tih veza je bila i PySide, oficijalna implementacija Qt-a za Python.
Qt kompanija je najavila na svom blogu da se PySide više neće razvijati, već da će se na njegovoj bazi stvoriti novi proizvod: Qt for Python. Dakle, u pitanju je samo novo ime istog proizvoda. Međutim, postoji obećanje da će sem tog novog imena Qt for Python imati daleko više mogućnosti nego pređašnji PySide.

Постави коментар

0 Коментари