Da li ste znali da Google Chrome za Windows u sebi ima anti-virus program? - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Da li ste znali da Google Chrome za Windows u sebi ima anti-virus program?

Da li ste znali da Google Chrome za Windows u sebi ima anti-virus program?
Da li ste znali da Google Chrome za Windows u sebi ima anti-virus program?

Neoprezni korisnici često klikćanjem po sumnjivim linkovima umeju da dovedu svoj računar do neupotrebljivog stanja. Najčešće za to okrivljuju "viruse" ili već neke druge faktore. Međutim, prava istina se krije u tome da ti isti korisnici iz nekog (samo njima znanog) razloga instaliraju različite programe na svoj računar sa izvora koji nisu pouzdani (ili, šta više, su označeni kao opasni, ali korisnici to ne znaju).
Budući da se prosečno korišćenje računara svelo na puko surfovanje internetom i posete društvenim mrežama, ta "neupotrebljivost" računara se ogleda upravo u - sporim očitavanjima web sadržaja, čudnom radu web pregledača, prikazivanju sadržaja koji korisnik ne traži, prikazivanje nepoželjnih reklama koje dolaze sa drugih izvora (a ne onih koje su vlasnici web sajtova koji korisnik posećuje označili) i sl.
Korisnici često misle da će im neki od poznatih anti-virus programa pomoći da se njihova mašina ne zarazi. Zapravo - neće! Razlog za to je što se korisnici opredeljuju za besplatne verzije anti-virus programa, koje imaju ograničene mogućnosti, pa tako mnogi nemaju web zaštitu ili zaštitu od instaliranja nekih programa. Drugi razlog je što i sami anti-virus programi znatno usporavaju računar, pa ih korisnici često isključuju kako bi im bilo lepše i lakše raditi (ili ih isključuju prilikom instalacije piratskog sadržaja, što je kod nas uveliko i odavno u modi). I krajnja stvar leži u činjenici da korisnici skoro nikada ne pokreću skeniranje svojih uređaja kako bi otkrili da li su na neki način zarazili svoju mašinu.
Bilo kako bilo - korisnik sam sebe dovede u situaciju da njegov računar ne radi ispravno.
Zbog toga je Google prošle godine odlučio da u svoj internet brauzer (pregledač) uvede jednu opciju - anti-virus program koji može da skenira Vaš računar u potrazi za potencionalno opasnim programima.
Ovaj Chrome-ov AV (anti-virus) vam može pomoći da uklonite popap prozore (ukoliko Vam oni non stop iskaču), da sprečite konstantnu redirekciju na neke sajtove, da uklonite tulbarove koje ste nepažljivo instalirali sa nekim programom, a koji ko zna šta rade itd.
Kao što vidite, Google nije kreirao ništa specijalno ili posebno što već ne postoji, ali je lepo imati još jednu opciju koja nam može pomoći u dijagnostikovanju problema sa našim računarom.

Kako da se pokrene ovaj anti-virus?

Budući da je anti-virus funkcija Google Chrome-a pomalo skrivena, sada ću Vam objasniti kako pomoću njemožete da skenirate svoj računar u potrazi za "virusima".
  1. Kliknite na dugme za podešavanje Chrome-a (gornji desni ugao Vašeg pregledača)
    Strelica ka dugmetu za podešavanje Google Chrome-a
  2. Kliknite na Settings (Podešavanje)
    Strelica koja pokazuje na Google Chrome Settings (podešavanja)
  3. Nakon ovoga će Vam se otvoriti prozor u kojem možete da podešavate različite opcije, međutim, ono što mi tražimo se nalazi "malo dublje" u pretraživaču. Dakle skrolujte prema dnu otvorene stranice i pronađite opciju "Advanced" ("napredno") i kliknite na nju.
    Pozicija dugmeta advanced (napredno) u podešavanjima Google Chrome-a
  4. Nakon ovoga se postojeći prozor samo proširuje, pa Vi treba da skrolujete još prema dnu stranice. Na kraju ćete videti opcije koje se nazivaju "Reset and clean up". Prva opcija (Reset) će vratiti sva podešavanja Vašeg Google Chrome-a na početne vrednosti (drugim rečima, on će izgledati i ponašaće se kao da ste ga tog trenutka i instalirali), što može biti nezgodno ukoliko imate sačuvane lozinke za sajtove koje ne znate napamet. Međutim,nama je interesantna ova druga opcija, koja nosi ime: Clean up computer (Find and remove harmful software). Ta opcija je zapravo taj mali ugrađeni anti virus. Kliknite na nju:
    Lokacija Chrome anti virusa
  5. Nakon toga Vam se otvara prozor sa par opcija. Prva je Find and remove harmful software (Chrome can find harmful software on your computer and remove it) i ona predstavlja taj anti virus. Druga opcija je "Report details to Google" i nju komotno možete isključiti (ukoliko ste zabrinuti za svoju privatnost). Da bi ste počeli sa skeniranjem svog računara u potrazi za virusima potrebno je da kliknete na dugmence Find (pronađi) kod prve opcije:
    Pronalaženje virusa u računaru
  6. Nakon ovoga, Google Chrome će početi da skenira Vaš računar u potrazi za zloćudnim programima:
    Skeniranje računara u potrazi za virusima
  7. Ukoliko Vaš računar nije zaražen nekim od zloćudnih programa videćete ovakav ekran. To je znak da ne treba da brinete:
    Google Chrome nije pronašao virus
  8. Ukoliko Google Chrome pronađe neki zlonameran program (što i pored drage volje i svog truda nisam uspeo da učinim na svom računaru, pa Vam se zbog toga izvinjavam jer ne postoje snimci ekrana) "iskočiće" Vam prozor na kom možete da vidite: detalje o pronađenim problematičnim programima (klikom na dugme Details), fajlove koji su sumnjivi (klikom na dugme "Show files to be removed" i da uklonite sve problematične stvari (klikom na dugme Remove). Ukoliko se odlučite za uklanjanje onoga što je Chrome pronašao, možete se osećati bezbednim prilikom Vašeg surfovanja internetom 😆.

Pomalo o trenutnim nuspojavama

Ova opcija je prilično "friška" u Google-ovom internet pregledaču. Zbog njenog dodavanja je i sam Google Chrome postao pomalo bagovit i usporen. Na primer, jedna od stvari koju je Chrome implementirao je da će ovaj brauzer da prilikom pokretanja skenira sve fajlove u folderu koji služi za preuzimanje sadržaja sa interneta. Zbog toga je primetan bag da se Chrome sporo učitava.
Na svu sreću, gomila inženjera radi na rešavanju ovih problema, tako da možemo očekivati da će se već od sledeće verzije ovog programa ove stvari promeniti.

Постави коментар

0 Коментари