Opet su se pojavili lažni kuponi brenda "IDEA" na društvenim mrežama - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Opet su se pojavili lažni kuponi brenda "IDEA" na društvenim mrežama

Opet su se pojavili lažni kuponi brenda "IDEA" na društvenim mrežama

(izmenjeno 18. avgust 2017g.)


Sa vremena na vreme se na društvenim mrežama (mahom je to facebook) koji pokušavaju da "namame" korisnike da pomisle da će da besplatno dobiju izvesni kupon koji bi mogli da zamene za robu u nekom supermarketu. Kao i prošle godine, na meti je opet IDEA. Ali budući da je ova vrsta prevare primamljiva, na meti je i MAXI.
Zvanična IDEA se oglasila u svom saopštenju, navodeći da oni sa time nemaju ništa. To saopštenje možete pročitati na ovom linku: https://www.idea.rs/O-Idei/Novosti/Obavestenje-o-zloupotrebi-brenda.
Zvaničan MAXI se takođe oglasio saopštenjem da nema veze sa ovom prevarom, koje možete videti na ovom linku:  https://www.maxi.rs/vesti/MAXI-UPOZORAVA-KUPCE-DA-JE-DOSLO-DO-ZLOUPOTREBE-BRENDA.

Šta iza ovoga može da se krije?

[lock]Najčešće su ovakve stvari neškodljive po onoga ko se na njih upeca. Mladi vlasnici sajtova pokušavaju da privuku publiku bombastičnim naslovima, tako da dobijaju besplatan internet saobraćaj na svojoj stranici... Ali u ovom slučaju to nije tako...

Finansijska strana priče

Kako blog Kompjuteraš istražuje, ovaj put su stvari malo ozbiljnije.  Ukoliko kliknete na ovu stvar možete svojom lakovernošću da - izgubite novac! Čitajte dalje i saznajte u čemu je caka.

Bezbednost?

Ovakve stvari mogu da budu veoma opasne. Može da se radi o phishing napadima čiji cilj je da se od naivnih korisnika ukradu lozinke za društvene mreže, bankarski računi i sl.
Takođe, ova metoda pogoduje i širenju računarskih virusa. Ukoliko imate zastarele operativne sisteme ili programe koji nisu ažurirani - ovo može biti veoma opasno![/lock]

Ali da proverimo mi to...

Prva stvar koju vidimo kada kliknemo na ovu objavu je ta da sajt, sa kog se ona reklamira, nas preusmerava na drugi sajt, na kome se nalazi anketa ispod koje server generiše lažne facebook komentare sa nepostojećih profila:
Ukoliko uradimo anketu, dolazimo do stranice sa "instrukcijama":
Ukoliko ovu formu prevarite (a to je lako 😜) otvoriće Vam se reklama, i u novom prozoru forma za upis email adrese, Vašeg imena i kontakt adrese. Pošto volim da popunjavam gluposti, neka mi Deda Mraz oprosti jer (ni)je dobio neke pare od ovih prevaranata. Ostavio sam Deda Mrazovu adresu, ako kome nije jasno.
Kako Kompjuteraš piše, reklama koja se otvorila je u stvari mobilna aplikacija koja se naplaćuje na mesečnom nivou. Ukoliko je preuzmete, svakog meseca će Vam se sa računa skinuti određena svota.
Nakon ovoga se otvara prozor sa još jednom reklamom, a i navodna potvrda da sam ljudsko biće.
I ova reklama je isto za mobilnu aplikaciju koja se naplaćuje na mesečnom nivou.
Iako sam bio sumnjičav, što mene kao vanzemaljca pitaju dal sam ljudsko biće, kada to, de facto, nisam, ipak sam kliknuo na verifikaciju. Šta se desilo? Pa ništa... Otvorila se još jedna reklama. I ta reklama je istog tipa kao i prethodne - preuzimanje mobilne aplikacije koja se naplaćuje na mesečnom nivou.

Zaključak

Ukoliko koristite računar ova današnja prevara nije maliciozna, poenta joj je samo da neko zaradi neku siću preko nekakvih reklama. OK. Pogrešio sam jer nisam razmotrio mogućnosti klikćanja na reklame na koje, kao i obično, ne obraćam pažnju😨.

Iako ne postoji nekakva opasnost (sem ako ne kliknete na koji od dugmeta za preuzimanje sadržaja koji se reklamira), ipak uvek treba biti na oprezu kada vidite ovakve stvari.
Ukoliko koristite "pametni" telefon ili neki drugi mobilni uređaj, opasnost je prilično velika jer se lako klikne na reklamu koja nam je ponuđena, a koja će prouzrokovati Vaš finansijski gubitak. Ukoliko ste "naseli" i kliknuli na neku od reklama, sa Vašeg mesečnog računa će se skidati pozamašna svota novca. Svota o kojoj pričamo iznosi oko 100 eura, prema tvrdnjama sajta kompjuteraš . Uostalom, pogledajte video koji je on snimio:

Upozorite svoje prijatelje da neće dobiti besplatno ništa ukoliko nešto dele po facebook-u. Čak, to što dele, može biti veoma opasno za sve one koji vide takve objave.

Постави коментар

0 Коментари