Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs!
Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation.
Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na slici ispod:
Pažnja: Ukoliko imate najnoviju verziju Windows 10 sistema, umesto command prompt-a najverovatnije (u zavisnosti od opcija koje ste izabrali prilikom "velikog" ažuriranja) ćete imati opciju "PowerShell". Slobodno možete koristiti PowerShell jer se u njemu može raditi sve što se može raditi i u Command prompt-u (pa čak i mnogo više).

Pregledanje informacija o aktivaciji, licenci i datumu do kojega možete koristiti Windows

Da bi ste prikazali najosnovnije informacije u vezi licence i aktivacije u vezi operativnog sistema na kojem radite dovoljno je da ukucate sledeću komandu:

slmgr /dli

Budući da su ove informacije šture, mi možemo upotrebiti sledeću komandu za mnogo detaljnije informacije:

slmgr /dlv

Pregled datuma isteka licence

Ukoliko je Windows aktiviran putem KMS servera od strane administratora unutar Vaše organizacije sledeća komanda može da bude korisna kako bi se znalo kada ta licenca "ističe". Retail licence, kao i aktivacioni ključevi daju licencu koja nikada neće isteći, a ukoliko niste uneli aktivacioni kod, sledeća komanda će izbaciti grešku:

slmgr /xpr

Uklanjanje aktivacionog koda sa Vašeg računara

Aktivacioni kod ili product key se čuva na više mesta u Vašem računaru. On je veoma bitan, jer na osnovu njega Microsoft zna koja je Vaša licenca, do kada ona važi... Drugim rečima, aktivacioni kod je ono što čini Vaš windows legalnim. Iz tog razloga se postavlja pitanje zašto bi neko uklanjao aktivacioni kod. Odgovor leži u pitanju odakle želimo da ga uklonimo?

Uklanjanje aktivacionog koda iz windows registra

Sledeća komanda neće totalno ukloniti Vaš aktivacioni kod iz Vašeg sistema, već će ga samo ukloniti iz sistemskog registra. Windows u svom registru ostavlja zapise koji služe drugim programima da ih mogu očitati. Ukoliko neki malver, virus ili neka druga vrsta malicioznog programa može da pročita registre, onda on može da, između ostalog, ukrade Vaš aktivacioni kod. Sledeća komanda upravo ima tu misiju: uklanjanje koda iz registra kako on ne bi bio ukraden:

slmgr /cpky

Totalno uklanjanje aktivacionog koda iz računara

Ukoliko pokrenemo sledeću komandu, a zatim restartujemo kompjuter, naš Windows će biti bez aktivacionog koda u neaktiviranom i nelicenciranom stanju.
Najveći broj windows licenci je vezano za kompjuter, to jest hardver koji pokreće taj operativni sistem, ali, ukoliko ste kupili Windows zasebno, bilo na CD-u, USB-u ili nekim drugim putem, a želite da prodate samo računar (a ne i operativni sistem koji je na njemu) onda ova komanda može da Vam koristi. Na primer, Vi ste imali RETAIL licencu, prodajete jedan računar, kupujete drugi. Da ne bi ste kupovali ponovo i operativni sistem, Vi ovim putem sa starog računara uklonite licencu, a zatim je iskoristite na novom računaru.
Dakle, sledeća komanda će deinstalirati aktivacioni kod sa računara. Nakon nje je potrebno restartovati kompjuter:

slmgr /upk

Interesantno je, međutim, da ova komanda neće ukloniti ključ iz registra, tako da ako zaista želite da neki sistem očistite od aktivacionog ključa, prvo bi bilo pametno da pokrenete komandu za njegovo brisanje iz registra, a tek nakon toga komandu za totalno uklanjanje.

Menjanje i podešavanje aktivacionog koda

Iako u grafičkoj aplikaciji za podešavanje aktivacije Windowsa postoji opcija za menjanje aktivacionog koda, mi preko slmgr komande to možemo uraditi i preko konzole.
Ukoliko je Windows neaktiviran, sledeća komanda će ga aktivirati, ali ukoliko u njemu već postoji aktivacioni ključ, stari kod će biti izgubljen i zamenjen novim ključem:

slmgr /ipk ?????-?????-?????-?????-?????
U ovoj komandi zamenite ?????-?????-?????-?????-????? sa aktivacionim kodom koji imate. Ova komanda će prvo pokrenuti validaciju, tj proveriće da li je uneti kod ispravan. Nakon uspešne provere ispravnosti potrebno je ponovo pokrenuti računar.

Kako naterati Windows da se aktivira online?

[lock]Ukoliko se iz nekih razloga Vaš Windows ne može aktivirati online (problemi sa serverom, loša konekcija itd.) sledeća komanda će ga "naterati" da se aktivira online. Ukoliko imate Retail Windows, ova komanda će pokušati da ga aktivira preko Microsoft-ovih servera, a ukoliko se koristi KMS aktivacija, ona će pokušati da se aktivira preko servera u Vašoj lokalnoj mreži. Komanda glasi:

slmgr /ato
Nakon ovoga, postoje i opcije za aktiviranje windowsa bez interneta. Naravno, to zahteva da se kontaktira Microsoft-ova podrška, putem telefona, koja proverava gde je kupljen Windows i koji je njegov ključ. Nakon toga oni izdaju ID koji treba uneti. Kombinacija slmgr komandi pomoću kojih se to može odraditi je:

slmgr /dti
i

slmgr /atp ID_koji_dobijamo_preko_telefona

Budući da je ovaj proces lakše obaviti preko grafičkih opcija, ovde se nećemo zadržavati na objašnjavanju značenja ovih slmgr komandi.[/lock]

Produžavanje vremena probnih verzija Windowsa (dobijanje dodatnih dana za aktivaciju)

Većina Windows operativnih sistema se mogu sasvim legalno skinuti sa internet stranice Microsoft-a, i kao takvi nam mogu koristiti neko određeno vreme. Kod Windows 7 i 8 operativnih sistema tajmer pokazuje 30 dana, a nakon tog perioda Windows više ne može da se koristi, ili su neke njegove funkcije jednostavno "ugašene".
Zanimljiva činjenica je da Windows 10 i nakon isteka roka za aktivaciju može sasvim normalno da se koristi, jer su jedina ograničenja ta da morate ručno da podesite pozadinu ekrana (jer Windows navodno to ne dozvoljava pa je automatski ona crna), i neprestano iskakanje prozora koji obaveštava da je period za probno korišćenje istekao i da Windows treba da se aktivira. 😈
Elem, slmgr komanda nam omogućava da, kada tajmer pokazuje da je probno vreme isteklo, mi resetujemo taj tajmer na početak. Drugim rečima: pomoću ove komande možemo dobiti dodatno vreme u kom možemo normalno koristiti probnu verziju Windowsa.
Naravno, ovo se ne može uraditi proizvoljan broj puta. Na primer, probni period Windows 7 operativnog sistema može biti resetovan tri puta, kod nekih drugih verzija Windowsa pet puta.
Dakle komanda za reset aktivacionog tajmera je:
slmgr /rearm

Prava moć slmgr komande

Sem nekih stvari, većina opisanog se može izvesti putem grafičkih alatki koje se nalaze unutar aplikacije Settings. Zašto onda koristiti alatku koja se pokreće putem komandne linije?
Odgovor je veoma prost: zato što nam ova alatka omogućuje da sve ovo odradimo na računaru na koji imamo udaljen pristup, tj na "remote" računaru. Na primer, administrator u nekom preduzeću ne mora da ide od računara do računara, već sa svog računara podesi sve ostale!
Princip konektovanja i rada na drugom računaru pomoću slmgr komande se odvija jednostavno putem:
slmgr ime_kompjutera korisničko_ime lozinka /opcija
Gde je:
  • ime_kompjutera - naziv kompjutera (čijom aktivacijom manipulišemo) u mreži
  • korisničko_ime i lozinka - podaci potrebni da se prijavimo u računar sa čijom aktivacijom manipulišemo i
  • /opcija - neka od gorenavedenih opcija.
Više opcija možete potražiti na Microsoftovom sajtu.

Постави коментар

5 Коментари

  1. Odlično,imao sam originalnu sedmicu na HDD,ali sam dodao SSD i na njega stavio windows 10,pa kad mi je počeo da pokazuje poruku da ga registrujem produžio sam ga sa slmgr.vbs/rearm na još 6 meseci,obično instališem sistem svake godine iznova,pa mi je to dovoljno,jedino kod vas stoji komanda u tekstu slmgr/rearm,meni je primilo na ovu moju.Hvala vam na opširnom objašnjenju,to mi je nedostajalo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Уколико сте задржали Windows 7 лиценцу, још увек се може бесплатно надоградити на оригинал десетку и тиме окончати муке са активацијом на сваких пола године.
      Треба само да креирате инсталациони медијум са овог линка (опција "Преузми алатку"). Седмица мора бити инсталирана, па се приликом убацивања инсталационог диска или УСБ-а не иде на "чисту" инсталацију, већ на upgrade Windows.
      Ово је мало више посла и захтева више времена али се на крају исплати.
      Надам се да сам Вам макар (још) мало помогао.

      Избриши
  2. i ako ga pocne zezati posle nekoliko meseci windows 10-ka znaci opet ce morati instalirati windows 7 pa onda nadogradnja lllloollll, ona je lakse da koristim kmspico gde windows prijavljuje lazni virus

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ukoliko ovako dobijenu Windows licencu povežete sa Microsoft nalogom, onda Vam ona ostaje ZAUVEK! Zbog toga se može koristiti i za Win11, a i nadalje.
      Sem toga, Windows 10 se ne mora "rušiti", već se samo može resetovati.
      Ali, ako je Vama lakše da koristite "krekerski" alat onda to i radite.
      BTW. Windows 10 se može gotovo neometano koristiti i bez licence.

      Избриши
    2. Ups. Na pogrešan tekst ode poruka. Ovo je o manipulisanju, a ne o besplatnoj licenci...
      Elem, KMS (i slični) su u suštini programi koji upravo na ovaj način podešavaju licence (resetovanjem tajmera i prikazivanjem neke generičke licence u registrima, ali i još nešto).

      Избриши

Pokažite nam šta mislite o ovome!