Sistem te laže?!? (prvi deo - pitanja) - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Sistem te laže?!? (prvi deo - pitanja)

Sistem te laže?!?

(prvi deo)

Nedelju dana pre izbora u Srbiji 2016g. se u medijima pojavila pesma grupe Beogradski Sindikat istog naslova kao i ovaj post, i ona je, u samom startu bila propraćena brojnim kontraverzama koje su vezane kako za datum objavljivanja, tako i za političku (i drugu) konotaciju teksta. U ovom postu ne želim da se bavim niti politikom, niti ovom pesmom, jer se o takvim temama nadugačko i naširoko priča i piše (ili se pričalo i pisalo, u zavisnosti kada čitate ovaj tekst). Zapravo, sam njen naslov, koji lagano postaje krilatica različitih ljudi sa različitim motivima, je razlog i inspiracija za ovaj tekst. Dakle, ako nema veze sa politikom, ni sa muzikom, o čemu se onda (ovde) radi? Pa - o "sistemu koji te laže" ;) . Hajde da konačno načnemo i tu temu.
Ideja ovog teksta je zabavnog karaktera i, u suštini, ovo je mali test pouzdanosti veoma kompleksnog sistema. Bilo bi previše nekorektno da izaberemo neki (bilo koji) slučajni sistem i da ga dobro iskritikujemo, zar ne? Hajde onda da krenemo od sebe, i sopstvenog sistema, pa da vidimo kakva je naša interakcija sa njim, i šta mi dobijamo od njega. Govorim o našem - mozgu. Budući da se radi o prilično kompleksnom sistemu, testiraćemo ga samo kroz tri (za ovaj tekst) ključna kanala komunikacije: vid, sluh i govor. Pokušaćemo da dobijemo konačan odgovor na pitanje da li nas sistem zaista laže?
Prva stvar koja nas zanima je način na koji naš mozak vidi svet oko sebe. Za to nam služe oči, kao organi čula vida. Da bi smo njih testirali, treba da odgovorimo na jedno jednostavno pitanje:

Koliko srca različite boje ima na ovim slikama?


Pre nego što odgovorite, dobro razmislite. Ukoliko mislite da ima 2 ljubičasta, 3 narandžasta i jedno nekako šućmurasto, odgovor bi trebalo da je 3 srca različite boje. Ako mislite malko drugačije (4 različite boje srca) opet je to OK. Ovo pitanje je bilo lako... Ili možda i nije... Odgovore na ovo i ostala pitanja ćete saznati u sledećem nastavku koji možete pronaći pomoću linka na kraju ovog teksta.
Sledeća stvar koju želimo da ispitamo je način na koji naš mozak raspoznaje zvukove i kako reaguje na njih. Za taj njegov rad su nam potrebne uši - organi čula sluha. Da bi smo njih testirali, potrebno je jednostavno odgovoriti na sledeće pitanje:

Da li se na ovom snimku zvuk neprestano penje (ili spušta)? 

 Poslušajte dobro. Deluje kao da neki avion pada? Ili možda preleće preko nas? Ovo se čini kao malo izazovnije pitanje, zar ne? Ali vreme je da se odlučite za svoj odgovor i nastavite dalje, jer on može i da Vas iznenadi! Njega ćete naći u sledećem nastavku do kog ćete stići preko linka na kraju ovog teksta.
Na kraju dolazimo do zanimljive stavke - kako testirati ono što mi u stvari "šaljemo" našoj okolini, tj naš glavni adut u komunikaciji - naš govor? To je zaista teško, jer prilikom čitanja ovog teksta niko nije pored Vas da nešto pita, ili da popriča sa Vama. Ali, sa druge strane, pretpostavka je da će pojedinac biti iskren i da govori ono što zaista i misli ili zna. Iz tog razloga, zamoliću Vas da iskreno odgovorite (makar u sebi, niko neće da Vas čuje 😎) na ovo jednostavno pitanje iz matematike (a pošto je jako lako, može da se svrsta i u opštu kulturu):

Dajte i obrazložite tačan odgovor na pitanje: Koliko je 10 - 1 ?

a) 1  

b) 7  

c) 9  

d) F

Ovo je zaista lako pitanje, zar ne? Niko ne bi trebalo da ima problema sa njim. Samo malo razmislite i obrazložite svoj odgovor.
U ovom trenutku se pitate koji su tačni odgovori na pitanja, zar ne? Potražite ih u sledećem delu ovog članka tako što ćete kliknuti na link: Sistem te laže?!? (drugi deo).


Постави коментар

0 Коментари