Cvrčak i mrav - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Cvrčak i mrav

Cvrčak i mravi


Vreme je da upoznajmo naše malene junake.
Vredni mravi su radili u fabričkoj hali u kojoj su i - živeli. Izvan je bila šuma, i beskrajno prostranstvo koje su njihovi ratnici svakodnevno osvajali. U svakoj idili postoji i poneki problem - zbog veoma loše administracije i prevelike potrošnje njihove Kraljice Majke, celokupna produktivnost proizvodnje je bila na niskom nivou. Mravi toga nisu bili svesni, jer - oni su samo radnici. Važno je da se magacin puni, ali način na koji se on prezni je maglovit. Nije da ih nije zanimao razgovor na tu temu, ali kad je stomak pun, sreći nema kraja. Da bi Kraljica obezbedila sebi luksuzan život i u toku zimskih meseci, kada su svi njeni mravi na plaćenom godišnjem odmoru, morala je pod hitno nešto preduzeti. Ona je bila aktivni član u mnogobrojnim facebook grupama, kao, na primer, par grupa koje su se bavile psihologijom ("kako biti uspešan u tuđoj sudoperi", "kako biti najlepša od milijardu istih" i "kako odgajati hiljade dece"), zatim nekoliko grupa koje se bave uspehom u životu i poslu ("Kako doći do svoje prve milijarde (mrava)", "Kako se efikasno otarasiti svoje milijarde (mrava)" i "Kako samostalno zaraditi novac preko interneta (koristeći par milijardi mrava)"), a volela je i par grupa koje se bave nedokazanim stvarima za koje nauka još nije dala odgovor ("Da li postoji Čovek - biće koja želi da nas uništi", "da li je pronađena mrva hleba zaista toliko zdrava?" i "Da li postoji inteligentnija vrsta od mrava?").

Vidimo da je Kraljica bila prilično emancipovana, savremena i u trendu... Ali... Ekonomija joj nije bila jača strana, ber ne onako kako je ona želela. Zato je potražila savet. Sa svih strana su je savetovali te uradi ovo, te ono. Na kraju nije mogla sve da postigne, pa je shvatila da je najpametnije da zaposli nekog ko će se o svemu brinuti umesto nje. Videla je oglas u šumi pa je pronašla i angažovala mladog menadžera Cvrčka da podigne produktivnost njenog kolektiva.
Deal je bio da Cvrčak može da pojede sve što mu je na dohvat ruke, ali ne sme da uđe u magacin.
Cvrčak je negde čitao o najnovijim otkrićima Japanskih psihologa da muzika poboljšava raspoloženje radnika i povećava njihovu volju, želju i elan... Pa, budući da je i sam muzičar, osmislio je plan: on će da svira, radnici da rade - u jednoj reči: svima dobro!

A Walt Disney Silly Symphony - The Grasshopper and the Ants
I tako... Krene on sa svojim muziciranjem, a mravi radnici, zadovoljni, puni elana probiše sve rekorde u proizvodnji... Produktivnost je bila toliko velika da su svojim radom opustošili tri proplanka i tako, sem ekološke katastrofe koju napraviše, su gurnuli u stečaj i bedu pet lokalnih mravljih preduzeća!
Kraljica je zadovoljno trljala ruke, dok su joj se oči caklile... Ovoliko bogatstvo još nije videla! Bilo je toliko svega, da bi cela kolonija mogla živeti barem pet godina... Ali, njena prijateljica iz detinjstva, inače Kraljica jednog od udaljenijih mravljih preduzeća, je predprošle godine išla na obalu reke, i kako kaže SUPER se provela, samo što, eto.... to košta.
Zato Kraljica unajmi četiri svoje najvernije sluge, natovari ih bogatstvom vrednim pet godina truda ("neće mene niko tamo omalovažavati, ima svima da pokažem ko sam!") i uputi se ka poznatom turističkom izletištu "Žablja kaljuga" na obali reke, koje je stecište svih grabljivih životinja.
Za to vreme, u mravljoj fabrici, siroti mravi radnici se uveliko spremaju za zimu, koja je te godine došla nešto ranije.
Ali šta je sad pa ovo?!? U magacinu je tek malo ostalo onoga što su ostavljali za zimu!
"Prevareni smo!" - viknu jedan.
"U štrajk!" - drugi.
I tako, razgalamiše se oni...
Siroti Cvrčak stane i razmisli: "Možda će ih opet moje muziciranje razveseliti?"
Uze on svoju violinu i započe svoje tandrljanje po njoj... Ali to je, nasuprot pozitivnim očekivanjima jednog poslovođe, samo izazvalo kontra-efekat: samo je još više razljutio sirote mrava, koji zatim uzeše gudalo iz ruke Cvrčka, a potom mu ga nabiše u ... Ovaj, nećemo sad o tome, nije bitno za celu priču.
Siroti Cvrčak im plačnim glasom reče: "Šta to radite, mravi, pa ja sam sa Vama!"
"Ti? Ti? Ti si jedna lenština! Ti sa nama? Pa samo si svirao i filozofirao, dok smo mi crnčili i teglili.... Samo si smišljao nešto novo.... " - povikaše mravi.
"Ali, ali, ali..." - razmišlja Cvrčak za koju slamčicu da se uhvati. "Ja imam ugovor!" (gotovo da je bio srećan, kada se toga setio)
"Daj da vidimo" - zajedljivo će jedan, koji se činio onako malko mudriji (ustvari zloba čini da mravi izgledaju pametnije, nego što u stvari i jesu) - "Aha.... Pa ti radiš za one što su nas pokrali?! Marš napolje!!!!!!!!!!!!!!!!!"
"Ali, ali, ali" - mucao je Cvrčak - "napolju je minus deset!"
"Naaaaaaaapoooooooooooljeeeeee!" složno će mravi. 
Potom 500 njih uhvatiše Cvrčka i izbaciše ga ispred fabrike, na koju staviše tri lokota (kupljena u lokalnom kineskom butiku za male pare) i natpis: "Generalni štrajk!"
Cvrčak je tamo stajao i molio je mrave da ga puste unutra, ali su mu odgovorili: "Letos si svirao, sada igraj da se ne smrzneš!"
Zatim ih je molio da mu, naravno, ako se više toliko ne ljute, samo izbace koju trunku žita, da može da pojede - mravi mu nisu odgovorili...
Dan za danom prolazi, Cvrčak se mnogo utanjio, ali niti ima gde, niti može negde otići.
Posle ko zna koliko dana, oseti on da mu je kraj blizu, pa pokuša još jednom: "Mravi, pustite me! Ako me ne želite pustiti dajte mi makar malo nešto da pojedem..."
"Sviraj kao i do sad, to jest, sviraj k...." (ovo je bilo prilično nepristojno od njih, evo ja se stidim da napišem tu reč) - smejali su mu se dobri mali mravi.
 
Ovaj, što se iz cele ove priče može zaključiti, zlobni i nadasve ološki nastrojen (u zavisnosti sa koje tačke gledišta posmatrate na celu ovu stvar) Cvrčak je pred sobom imao samo dve solucije: ili će da kuka, ili će da plače. On je izabrao treću: vrisnuo je. Kako je vrisnuo, tako je i - svisnuo...
Kad ono, nije nego! 
U blizini odvijanja radnje ove priče, i to baš u ovim poslednjim Cvrčkovim trenucima, prolazio je jedan umilni i malko gladan Divlji Vepar. Čuo je on neki vrisak, te brže-bolje potrči da vidi šta je... Vidi on mrtvog Cvrčka, pa mu počeše bale cureti niz usta... Oblizao se, otvori usta ("ham") da proguta, ali... Gudalo violine koje su mravi gurnuli zlom Cvrčku u ... (nije bitno za celu priču, ali Cvrčak posle toga nije imao snage da ga izvadi iz dotičnog mesta, pa je tamo i ostalo) mu se zabode u njušku, te Vepar jako i glasno počne da kiše.
Na nesreću dobrih, jadnih i sirotih mrava, kinuo je baš u pravcu magacina njihove fabrike, te ga je oduvao, razbacavši i mrave i hranu svuda po polju.
Vepru se zacakliše oči: "Joj, danas mi je baš kašika upala u med!" pa pojede i mrave i onu njihovu hranu....
**************
Ali, pitaćete, šta se desilo sa Kraljicom? Zašto se nije vratila? Zašto bi napustila svoje prosperitetno preduzeće?
Pa.... Nije joj bila namera, ali u "Žabljoj Kaljuzi" je upoznala lepuškastog playboy-a Truta, oko kojeg su se sve pčele, muve i komarci otimali... Jedva ga je "zbarila", ali joj je on postavio ultimatum: mora nešto da uveća, nešto da smanji, trčanje svaki dan obavezno... Ah da, umalo da zaboravim da napišem najnebitniju stvar.... Moraće i da mu finansira raskošan život.
Raspitivala se ona kako da uveća i smanji, čitala je i oglase, i na kraju je saznala za čudesnu Glistu, koja je najpoznatiji stručnjak za sva povećanja, smanjenja ili, uopšteno govoreći, rovarenja. Čudesna Glista naravno nije jeftin rovator, pa je na estetiku Kraljica morala da pukne pola svog bogatstva. Trut je bio zadovoljan, sada će mu sve pčele zavideti na tome kakvu ribu... hoću reći mravicu... ima.
Polako dolazi zima u "Žabljoj Kaljuzi" (klima pored vode je drugačija) i sve životinje lagano odlaze u svoj brlog. Kraljica priupita svog milog i nadasve najlepšeg Truta, da li on želi da se presele kod nje u fabriku (on misli:"Joj, pa da me uposli???") ili će kod njegovih u košnicu. Otvorenih usta je željno isčekivala odgovor, ali on je hladnim glasom rekao da je tamo veliki "smor" uz njegove matorce (mada je on u tom trenutku mislio o tome šta bi rekao svojoj ženi i deci kad bi im na vrata došao sa ovom "krampačom"). "Bolje je da idemo južnije... Čuo sam da ima ekskluzivno mesto, gde odlazi elita.... Za sad još nije toliko popularno, al za godinu il' dve.... Možda si i načula nešto, mesto je pravi melem za dušu... jedna super dobra turistička destinacija, a zove se OUR Prirodna Banja Ničim Zagađene Tople Vode "Kanalizaciona Cev".
-"Joj, dragi, to zvuči tako IN, a i COOL!"
Odoše oni tamo da žive, sve dok prelepi Trut jednog dana nije otrčao za jednim dobrim Žabljim batakom. Sticajem neke čudne okolnosti koja verovatno nije povezana sa njegovim odlaskom, Kraljica u tom trenutku više nije imala ništa od svog bogatstva, jer se potrošilo. Zajedljivci bi rekli da je bankrotirala.
Kraljica je bila tužna tih dana, utehu je tražila u jelu i piću, sve dok jednoga dana nije čula da su uhapsili Čudesnu Glistu zbog stavljanja radioaktivnih silikona u raznorazne delove tela životinja. Posle toga je bila još tužnija, pa se odala i alkoholu. Zima je prolazila, pa hajde kući, da vidi kako su joj radnici, pa pobogu, ima i ona kome da se raduje.... Ali budući da je bila pijana, pogrešila je put i ušla je u Ljudsku kuću. Poslednja stvar koju je čula je bio nečijio vrisak: "aaaa, imamo mrave!", a zatim se velika crna noga, spustila njoj na glavu...
BTW Čudesnu Glistu su pustili uz kauciju, i od onda je niko nije video. Spekuliše se da je završila na udici nekog ribara, mada zajedljivci kažu da je to ona namerno pustila priču, kako bi svi mislili da je mrtva, a da je, u stvari prokopala put do neke sebi prijateljske zemlje, i da tamo živi pod lažnim imenom...
Pouka ovako neke basne je da treba da se hranite zdravo i prirodno, a to se nalazi jedino na pijaci, a što je pijaca bliže njivi - to su cene na njoj veće.
Ako ne verujete provozajte se leti negde izvan grada. Pored puta će biti neki gazda (ili polugola devojka kao reklama) s lubenicama. Ne zaboravite da ga pitate za cenu... Aha 5 kg 200 dinara.
A onda idite u svom gradu u neki megamarket i tamo ćete da vidite kako je kila lubenica - 4 dinara.

(prvi put objavljeno 29. marta 2012g.)

Постави коментар

0 Коментари