Razlike između verzija Python 2 i Python 3 - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Razlike između verzija Python 2 i Python 3

3.3 Razlike između verzija Python 2 i Python 3 

Ako nisi zainteresovan za razliku između ove dve verzije, možeš komotno da preskočiš čitanje ovog dela, I kreneš dalje. Ali, obrati pažnju na to koju verziju koristitš. Jer verzije nisu međusobno kompatibilne! Na primer, na internetu možeš naći neki program koji neće raditi, pa ćeš se možda zapitati šta se desilo? No, ako ti je cilj da naučiš da programiraš (tj da rešavaš svoje probleme pomoću računara) predpostavimo da će tvoja radoznalost uspeti da pronađe “put” kroz taj problem. Pa ipak, evo naznačiću par napomena koje ti mogu koristiti...
Svet lagano i prilično sporo prelazi na Python 3. Kada je nova verzija ugledala svetlost dana, gomila programera se sa izvesnim opravdanim razlozima bunila: novi Python je bio sporiji, uveo je stvari koje su morale da značajno izmene programe koje su već bili napisani (Hej, ma ko će sad da prolazi kroz sve one linije programskog koda, pa da ispravlja stvari? Ovaj... Nije to zato što sam lenj, već zato što – nemam vremena!). Tako da... Iako je dosta vremena prošlo, postoje preko potrebni “pomoćni programi” (biblioteke, library, učićete o tome) koji još nisu “prepisani” (portovani, ako već hoćete ispravniji izraz) za Python3. Ali, avaj... Programeri koji su radili na Python 3 nisu portovali ka Python 2, i tako.... Nastade nered.... A, imam ja jedno pitanje za tebe: što bi to trebalo da te brine u ovom trenutku? Cilj nam je da naučimo da programiramo, za ostalo ćemo lako, zato sad – idemo polako.
Dakle, moj diktatorski zaključak je da ćeš učiti da koristiš Python 3 jer je lakši, baš u tu svrhu – učenja!A ako želiš da koristiš Python 2 lako ćeš se „prebaciti“, naravno, ako si naučio i shvatio poentu. Ideja je ta da kada se pravilno razume i nauči da se koristi bilo koji programski jezik, može se, manje – više, lako, naučiti i neki drugi (sličan) jezik a prilagođavanje će ti biti lako. Najteži deo u svemu ovome je sam proces učenja programiranja i razumevanje osnove Python jezika i to je moj cilj u ovom tutorijalu, i kada postignemo taj cilj, lako možemo da koristimo i verziju 2 i verziju 3, u zavisnosti od situacije i problema u kom se nađemo. 
Za detalje o razlikama između verzija Python 2 i Python 3, pogledajte ovu internet stranicu (koja je na engleskom, upozoravam). A ako te zanima budućnost Python2, pogledaj i ovo mišljenje.

3.2.10 Proširive
biblioteke
Indeks 3.4 Šta programeri
govore?

Постави коментар

0 Коментари