Problemator - Python3 - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Problemator - Python3

1. Problemator

Ideja za tutorijal nije nova – potreban je resurs koji bi služio kao pomoć pri učenju programiranja i koji bi se koristio Python programskim jezikom. Kada je BagZačin želeo da se radi na „Zagrljaju Pitona“, nisam mogao odbiti. No, prevod je bio, u najmanju ruku – očajan! Lakše je bilo krenuti od nule, i pokušati postići nešto mnogo više, nego sarađivati sa njim. Tako je nastao moj projekat - „Problemator”, koji je „produžena, i znatno izmenjena verzija“ knjige „A Byte of Python“.
„Problemator“ je znatno izašao iz koncepta „vodič za učenje programiranja“, i sem što uvodi čitaoca kroz osnove programskog jezika Python pomažući mu da načini prve korake u programiranju, služi i za učenje – razmišljanja i logike! Ako si ti jedna od onih radoznalih osoba, koja voli da se igra, uči, osvaja nova znanja, i sl., onda je “Problemator” upravo namenjen tebi! No, da bi se postigao cilj koji je – razmišljanje, u ovom tutorijalu se „u širokom luku“ izbegava ikakav kontakt sa GUI-jem – jer je on „ometač“ (svo to šarenilo samo odvlači pažnju, najbolje se razmišlja širom zatvorenih očiju, tj u komandnoj liniji računara).
Takođe, ovaj tutorijal je namenjen korisnicima bilo kog operativnog sistema – ne pravim razliku, ali ćeš, u svakom slučaju, na pojedinim mestima naleteti na principe zajednice i FLOSS-a, koji daje priliku i ljudima koji nisu u materijalnim mogućnostima da priušte sebi zadovoljstvo da imaju, koriste i kreiraju sadržaj, već prema sopstvenoj potrebi.
U duhu gorepomenutog FLOSS-a, u ovom tutorijalu se koristi najnovija verzija programskog jezika - Python3, koji mi je pružio priliku da čitaoca u prvom trenutku susretnem sa jednim od sastavnih delova svakog ljudskog života – greškom! Iako je trenutno Python2 najviše rasprostranjen i korišćen, nije problem moj izbor verzije ovog jezika, jer je težište ovog teksta da nauči kako da se rešavaju problemi pomoću računara, pa se, posle ove „psihičke torture“ čitalac lako može prebacivati na programski jezik koji želi bez nekih većih muka. Više o razlikama između različitih verzija Python-a možeš pročitati ovde.
Vrati se na indeks Indeks 1.1 Licenca

Постави коментар

0 Коментари