Instalacija na Linux-u - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Instalacija na Linux-u

4.3 Instalacija na Linux-u 

Ako si korisnik neke Linux distribucije (dobrodošao sapatniče, ja takođe obožavam da se igram sa Ubuntu-om, što će se primetiti i u ovom tutorijalu, jer sam ga manje-više prilagodio njemu):
Prvo – ako koristiš neki noviji „Distro“, proveri da ti Python3 već nije instaliran! Jednostavno,  otvori terminal (konzolu, ili koji već koristiš, u zavisnosti od grafičkog okruženja ili tvojih afiniteta, ako si početnik, verovatno koristiš Ubuntu, i u njemu je prečica na tastaturi ctrl + alt + t). Ako se ne snalaziš sa ovim, molim da se se obratiš na forumu Linux distribucije koje koristiš (malo da se družiš sa ljudima istih afiniteta kao što su tvoji).
U prozoru terminala da bi proverio kucaj:
$ python3 -V 
Python 3.2.3 
Ako ti terminal odgovori nekako slično ovome, onda je dobro, imaš već instaliran Python3 (Novije distribucije, od Ubuntu-a 12.10, dolaze sa već instaliranim Python 3, kao podrazumevanom verzijom Python-a, a na Ubuntu 14.04 bi trebalo da da bude i podrazumevana verzija!).
Pažnja: 
$ je deo terminala (tačnije shell-a). Ova oznaka može biti drugačija u tvom slučaju koji zavisi od podešavanja samog operativnog sistema koji ti je instaliran na računaru, pošto je meni ovakav odziv (normalan ako nisam root) koristiću nadalje ovakav simbol. 
Ukoliko ti se terminal „pobuni“ (znači nemaš instaliran Python3!), pažljivo pogledaj u ispis, najčešće će ti sam terminal reći šta da uradiš, i kako da instaliraš ono što fali (ako ne izbaci nikakav savet proveri dokumentaciju ili forume Linux distribucije koju imaš instaliranu, kako bi saznao ispravanu komandu za instalaciju). Ali evo, za sve Debian bazirane distribucije (Debian, Ubuntu, Mint....) komanda je:
sudo apt-get install python3
Kada se završi instalacija, pokreni u terminalu opet komandu python3 -V, da bi se uverio da je sve u redu.

4.2 Instalacija na
Mac OSX
Indeks 4.4 Rezime

Постави коментар

0 Коментари