FLOSS - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

FLOSS

19 FLOSS 

FLOSS je skraćenica od Free/Libre and Open Source Software (u prevodu Slobodan/Besplatan i Softver Otvorenog programskog Koda), i on je zasnovan na filozofiji zajednice, koja se zasniva na konceptu deljenja i razmene resursa, a pogotovo na filozofiji slobodne razmene i deljenja znanja. Kada se za nešto kaže, ili ima oznaku FLOSS, to znači da je to besplatno za korišćenje i slobodno za modifikovanje i dalju redistribuciju.
Ako si pročitao ovaj tutorijal, onda se nemoj iznenaditi – svo vreme si koristio jedan FLOSS program – i to Python, a Python je softver otvorenog koda!
Evo ti nekih od primera FLOSS-a, čisto da dobiješ ideju kakve sve super stvari može neka zajednica da svojim razmenjivanjem i trudom izgradi:
Linux - Ovo je FLOSS kernel, koji je glavni pokretački motor za sve GNU/Linux operativne sisteme. Njega je stvorio Linus Torvalds, u vreme dok je bio student. Google-ovom Androidu je osnova Linuks kernel. Velika je verovatnoća da se neki sajt koji redovno posećuješ pokreće na nekom linuksu. 
Ubuntu - To je jedna od mnogih linux distribucija, iza koje stoji snažna zajednica, koju sponzoriše engleska kompanija Canonical. Ubuntu je jedna od najpopularnijih Linuks distribucija danas. On ti daje priliku da iz njegovih zvaničnih riznica, instaliraš mnoštvo FLOSS programa i to na jedan krajnje jednostavan način. Ono što je najbolje, ne samo kod Ubuntua, već i kod ostalih linux baziranih operativnih sistema, je da, ukoliko nisi dovoljno iskusan, ili se plašiš da nešto ne pokvariš, možeš samo restartovati svoj računar i pokrenuti GNU/Linux sa CD-a ili USB-a! Ovakav način rada ti potpuno omogućava da isprobaš neki novi operativni sistem, pre nego što se odlučiš da ga instaliraš na svoj računar. Ali, Ubuntu nije apsolutno FLOSS, on u sebi može da ima vlasničke drajvere (na primer za grafičku kartu), firmware i komercijalne aplikacije.
LibreOffice - Ovo je jedan od najboljih kancelarijskih paketa, uz koji dobijaš program za pisanje, prezentacije, kreiranje tabela i crtanje. Uz pomoć njega nije problem da se čitaju i menjaju dokumenti kreirani pomoću komercijalnih aplikacija tipa MS Word ili MS PowerPoint. Ovaj program može da radi na skoro svim platformama i potpuno je Free, Libre and Open Source Software, zato i ne treba da te čudi što je ovaj tutorijal kreiran baš u njemu!
Mozilla Firefox - Ovo je jednostavno najbolji program koji ti služi za pregledanje internet sadržaja.  Ukoliko ti i „zafali“ neka mogućnost, ne brini – putem različitih ekstenzija možeš da ga pretvorš u bilo šta što zamisliš! Postoji i njegov bliski rođak - Thunderbird koji je odličan program za tvoju elektronsku poštu, koji će ti omogućiti da, u trenu, pročitaš sve svoje poruke. 
Mono - Ovo je FLOSS implementacija Microsoft .NET platforme. Ona omogućava da .NET aplikacije budu kreirane i pokrenute na GNU/Linux, Windows, FreeBSD, Mac OS i mnogim, mnogim drugim platformama. 
Apache web server - Ovo je popularan FLOSS Web server. U stvari, čuj mene šta pričam, - to je najpopularniji web server na planeti Zemlji (na Marsu još nije zastupljen u tolikom broju)! On pokreće više od polovine ukupnog broja sajtova na internetu. Da, dobro si pročitao, Apache "tera" više sajtova nego svi njegovi konkurenti (uključujući i Microsoft IIS) zajedno.
VLC Media Player - Ovo je audio/video plejer koji može da reprodukuje bilo koji format, tj bilo šta: od DivX do MP3, Ogg ili VCD ili možda DVD...  
Ovaj spisak je samo mali deo kolača zvanog Open Source, i namenjen je isključivo da bi ti dao malu ideju – koliko je ogromno znanje i mogućnost FLOSS-a, a evo ti još jedan delić odličnih FLOSS projekata: Perl programski jezik, PHP programski jezik, Drupal - sistem za upravljanje sadržajima na web sajtovima, PostgreSQL - server za baze podataka, trkačka igricaa TORCS, KDevelop IDE, Xine - program za reprodukciju video sadržaja, VIM editor, Quanta+ editor, Banshee - audio plejer, GIMP -  program za obradu fotografija... Napisao bih još mnogo što šta, ali bi onda ovaj spisak bio beskonačno dugačak. 
Ako želiš da budeš u toku sa najnovijim dešavanjima u svetu FLOSS-a, možeš da pratiš sledeće sajtove:
Poseti sledeće sajtove za (još) više informacija o FLOSS-u: 
Samo napred, bez straha istražuj ogroman, slobodan i otvoren svet u kome caruje FLOSS!
18.14 Rezime Indeks Nazad na indeks

Постави коментар

0 Коментари