Instalacija Ubuntu OS (treći deo) - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Instalacija Ubuntu OS (treći deo)

Instalacija Ubuntu OS (treći deo)

Ako ste već već "familijarni" s Ubuntom, ili možda nemate para za neki drugi operativni sistem (a ne želite da budete deo "poplave" protivzakonitih "piratskih" softvera), možda želite da instalirate Ubuntu kao samostalni i jedini operativni sistem na Vašem računaru?
Evo kako!
Ovaj mali tutorijal je pisan za one koji su tek kupili računar - nemaju nikakve podatke na Hard Disku, ili, naprosto nemaju nikakvih važnih podataka na njemu.
Napomena! Pre čitanja ovog tutorijala strogo preporučujem da pročitate prethodni deo tutorijala, a zatim da se vratite ovde (ukoliko imate neke važne podatke na HD-u, da naučite kako otvoriti GParted itd.).
Ako imate neke podatke na Hard Disku koje želite da "spasite", mislim da ste dovoljno mudri da preskočite određene korake i nastavite tamo gde treba. U svakom slučaju, ovde Vam se nalaze praktični saveti, koji Vam mogu služiti samo kao referenca za rad. Vi najbolje znate kakva je Vaša konfiguracija i gde Vam se već nalaze podaci na HD-u, zato pažljivo! Sve što radite, radite na sopstvenu odgovornost!
Pa krenimo:
Ako nemate nikakve važne podatke na HD-u, ili ste već sve BackUp-ovali na neku sigurnu lokaciju, a pri tom imate neke particije, predlažem da pokrenete program GParted i obrišete sve particije.
Ukoliko ste tek kupili računar, najverovatnije vam HD još nije ni formatiran. Otvorite GParted i dobićete sliku kao ispod. Obeležite Hard Disk na kojem želite da formirate particije.
Zatim kliknemo na Create new partition (ikona koja izgleda kao prazan papir sa oznakom plus, u gornjem levom uglu), kao na slici
U ovom koraku želimo da kreiramo particiju koja će da služi samom operativnom sistemu za njegove fajlove, kernel (jezgro) itd. Izaberemo valičinu koju želimo (u sadašnjem trenutku, nema smisla "davati" joj više od 50 GB. Ljudi koji imaju baš mnogo stvari instalirano kažu da im je zauzeto oko 40 GB, meni sa instaliranim nekim igricama, nikad nije prelazila 15 GB!). U primeru sam joj dodelio 25 GB.
File system EXT4, Primary partition, možete joj dati i neko ime pod stavkom Label...
Kliknemo na apply (zelena kvačica)
Posle toga nas sistem pita da li smo sigurni (ja jesam, a Vi?)
Sačekamo malo (5 sekundi)
OK. Sad imamo particiju za OS.
Ako ne znate mnogo o linux File Systemu, i gde će vam se nalaziti Vaši fajlovi, gde programski, gde će biti programi itd. možete pročitati ovde. Za sada Vam to ni nije potrebno, bitno je da znate da nam je sad potrebno mesto za naše podatke (slično kao na Windowsu D particija), u kom (ako dođe do nekog kraha sistema) će ostati sačuvano sve ono što smo radili.
Znači, idemo opet na new - ostalo je isto kao i u prethodnom opisu
Izaberemo veličinu (Ostavite prazno mesto za SWAP!), tip, ako želite ime, posle kliknite apply i to je to.
Ostalo nam je da kreiramo SWAP particiju, označimo preostalo mesto...
File system Linux swap... Kliknemo na apply...

Sačekamo malo...
Sada imamo "spremljene" particije.
Možemo izaći iz GParteda i kliknuti na Install Ubuntu...
Dalji koraci se ne razlikuju mnogo od onih objašnjenih u prethodnom tutorijalu.
Izaberemo jezik (preporuka je da ostavite na engleskom)
Otkačimo da želimo update-ove tokom instaliranja i dodatne kodeke...
Kliknemo na Something else
E sada dolaze razlike.
Još jednom napominjem, da ako niste upućeni u Linux File system pročitate ovo.
Treba da znate kako Linux "vidi" Vaše particije, bolje rečeno kako "zna" šta s njima treba da radi.
Za početak, treba da znate šta su sistemske particije. Sistemske particije su particije koje sistem koristi za sopstvene potrebe (da čita, piše ili modifikuje konfiguracijske fajlove, koji su potrebni programima da rade, onako kako ste ih Vi podesili da rade). Linux kao modularni sistem, može da koristi bilo koju  particiju kao sistemsku, ukoliko smo je mi prethodno definisali za određene potrebe sistema (pogledati Linux File system)... Sistemske particije jednostavno definišemo kao /putanja.
Ovo ne znači da mi ne možemo imati neku drugu particiju sem sistemske - možemo ih imati koliko hoćemo, ali njih ne podešavamo ovde... Njih jednostavno otvaramo (Mount-ujemo) u instaliranom sistemu, tako što uradimo dvoklik na njihovu ikonu...
U prethodnim koracima smo definisali tri sistemske particije (za sistem, naše fajlove i SWAP), ali smo (ako ima potrebe) mogli napraviti još neke.
Prvo što treba da se uradi kad nam "iskoči" ovaj prozor je mesto za Boot Loader (GRUB), njega stavljamo na HD koji je u BIOS-u podešen da se prvi butuje...
Zatim biramo particiju na kojoj želimo da nam bude instaliran Ubuntu
File System Ext4 i Mount point stavljamo /
To znači da smo ceo fajl sistem stavili u tzv root folder. (ovde postoji jedna zanimljiva stvar: Linux uopšte ne mora da bude na tom mestu - ali da Vam dodatno ne komplikujem život samo ostavite tako).
Sledeći korak je kreiranje particije za naše podatke. Označimo je...
File system Ext4, a Mount point stavljamo /home .
Zašto /home? Čemu to služi?
U Linux fajl sistemu, Home particija je jedina particija na kojoj je korisniku dozvoljeno da modifikuje podatke. Ako sistem koristi više korisnika, od kojih svaki ima svoj korisnički nalog Home particija će imati više foldera, koji će nositi njihova imena. U svaki od tih foldera, pristup ima samo korisnik na čiji nalog se folder odnosi. Ukoliko imamo samo jednog korisnika, ta particija ima samo jedan, njegov folder. U tom folderu sem korisnikovih fajlova (dokumenti, muzika, video) se (kao skriveni) nalaze i fajlovi sistema i programa, vezani za podešavanja pod tim korisnikom - ovo je zgodno, ako npr sistem padne i morate da ga reinstalirate, da ne morate ponovo da podešavate sve. U ovaj folder možete da i instalirate programe koje ne želite da izgubite prilikom pada ili upgrade-a sistema, samo pažljivo, te programe će moći da koristi samo korisnik u čijem su folderu!.
Izuzetak od pravila korišćenja bilo kojeg fajla ili foldera u Linux fajl sistemu je Root korisnik (slično kao administrator u Windowsu), koji može da menja i modifikuje bilo koji fajl. Root korisnik postajete tako što unesete svoju lozinku u trenutku kad Vam je to potrebno.
Za Swap particiju ne moramo ništa da podešavamo, jer smo je već ranije podesili.
Treba da dobijete sliku, približno sličnu kao ova moja:
Kliknite na Install now... Pratite uputstva, dalje je lako...
BTW, ostao sam dužan za pojašnjenje zašto je problematično Encrypt my home folder.
Naime, ako otkačimo tu stavku, a izgubimo/zaboravimo password koji nam sistem da pri završetku instalacije, sledeći put kad rušimo sistem nećemo moći pristupiti sopstvenim podacima. Zato ovu sigurnosnu opciju  pažljivo koristite!
U toku instalacije možete prošetati, surfovati internetom, igrati neke od ponuđenih igrica i sl. Posle oko sat vremena krenite da uživate.

Постави коментар

0 Коментари